​Black River Great Morass

Eén van de mooiste natuurgebieden die Jamaica te bieden heeft is het moeras aan de monding van de Black River, aan de zuidwestkust van het eiland. In het stadje Black River zijn boottochten te boeken en boten te huur. In het moeras leeft een populatie van ongeveer driehonderd krokodillen, die door de Jamaicanen steevast alligators worden genoemd. Veel zeldzamer nog zijn de lamantijen die ook in dit kustmoeras rondzwemmen. Lamantijen, ook wel zeekoeien genoemd, zijn een oeroude soort, verwant aan de olifanten. Vooral jonge lamantijnen zijn nieuwsgierig en komen soms op kajaks af. Iets buiten the Great Morass, op de weg van Middle Quarters naar Lacovia, bevindt zich Bamboo Avenue. Vier kilometer lang staan hier eeuwenoude oude bamboestruiken aan weerszijden van de weg. De struiken werden in de zeventiende eeuw geplant door grootgrondbezitters om in betrekkelijke koelte te kunnen reizen. Het is er nog altijd heerlijk wandelen en er bevinden zich verschillende gelegenheden waar wat gegeten en gedronken kan worden.

 

Blue Mountains

Op een uurtje rijden van Kingston bevindt zich het Blue Mountains National Park, met 78 duizend hectare het grootste natuurgebied van Jamaica. 

Het is een dichtbeboste bergketen waar de oplettende wandelaar papegaaien, kolibries en reusachtige vlinders kan zien vliegen.
Niet te missen zijn de 65 soorten orchideeën die hier groeien.

Vanuit het bezoekerscentrum kunnen verschillende tochten gemaakt worden, met of zonder gids. De populairste is die naar Blue Mountain Peak, op 2256 meter hoogte, waarvandaan men het hele eiland kan overzien, en, op heldere dagen, zelfs tot aan Cuba kan kijken. Wie vroeg opstaat kan er de mooiste zonsopgangen waarnemen.

De Blue Mountains zijn altijd een dunbevolkt gebied geweest; toch vindt men er hier en daar plantages, waar één van Jamaica's beroemdste exportproducten wordt verbouwd: koffie.

 

Dunn's River Falls

Iets ten westen van Ocho Rios, aan de noordkust van Jamaica, bevindt zich een van de mooiste watervallen ter wereld: Dunn's River Falls. Het water, dat trapsgewijs naar beneden stroomt, komt direct in zee uit.

Een bezoek aan Dunn's River Falls staat op het lijstje van bijna iedere toerist, en terecht.

Wie niet van grote drukte houdt doet er verstandig aan om zijn bezoek 's ochtends of aan het eind van de middag te plannen. 

Vlakbij de waterval ligt Dolphin Cove, een kleine inham waar met dolfijnen gezwommen kan worden.