Jamaica, het eiland van zon, zee, rum en reggae. Met haar baaitjes, tropisch klimaat, grote zandstranden en geweldige cultuur biedt Jamaica alles wat een vakantieganger zich wenst.Denk aan badplaatsen als Ocho Rios, Negril, Falmouth en Runaway Bay.

Niet voor niets komen cruiseschepen van waar dan ook ter wereld naar dit Caribische eiland om hun passagiers te verwennen.

Ben je van plan een vakantie te boeken naar Jamaica maar wil je nog wat informatie en tips ? Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste punten.

 

Praktisch

De officiële taal in Jamaica is Engels.

Als u op reis gaat naar Jamaica, neem dan een wereldadapter mee. Hoewel sommige hotels stopcontacten hebben op 220 volt, beschikken de meeste
voorzieningen over 110 volt/50 ampère-aansluitingen. Adapters zijn te koop bij vrijwel alle camping- en buitensportwinkels in Nederland.

Wanneer het in Nederland zomer is, is het op Jamaica zeven uur vroeger. In de winter is dat zes uur.

Als u wilt bellen kunt u het beste een telefoonkaart kopen in een van de vele souvenirwinkels op het eiland, of bij een postkantoor.
Bellen vanuit een telefooncel is aanzienlijk goedkoper dan vanuit een hotel en meestal veel voordeliger dan met een mobiele telefoon.

 

Bevolking en taal

Jamaica, dat qua oppervlakte ongeveer een kwart van Nederland beslaat, telt bijna 2,9 miljoen inwoners. In hoofdstad Kingston wonen ongeveer achthonderdduizend mensen.De naburige steden Portmore en Spanish Town huisvesten samen nog eens ruim driehonderdduizend Jamaicanen. Verreweg de meeste Jamaicanen zijn van Afrikaanse afkomst en veel inwoners hebben dan ook het gevoel dat het eiland, ondanks de geografische ligging, meer bij Afrika hoort dan het Caribisch gebied. De grootste minderheidsgroeperingen zijn de Jamaicanen van Indiase en Chinese komaf.

De veelbewogen geschiedenis van het eiland heeft ook zijn sporen nagelaten in de taal die op het eiland wordt gesproken. De officiële taal is Engels, en daar kan iedere toerist zich uitstekend mee redden, maar de meeste bewoners spreken het zogenoemde Jamaicaanse Patois. Dat is een taal die weliswaar op het Engels is gebaseerd, maar die daarnaast sterk is beïnvloed door woorden en grammaticale constructies uit Afrikaanse talen, en uit het Spaans, Portugees, Hindoestaans en Mandarijns Chinees. Veel Jamaicanen spreken daarnaast in meer of mindere mate Spaans, dat vanaf de lagere school als verplicht vak wordt gegeven.

 

Cultuur

In het alledaagse leven op Jamaica speelt religie een belangrijke rol. Niet voor niets telt het eiland de meeste kerken per vierkante kilometer ter wereld. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is slechts een klein gedeelte van de bevolking Rastafariaan. De hoogste schatting bedraagt zo'n vier procent. Veruit de meeste Jamaicanen zijn lid van christelijke kerken: ongeveer tachtig procent. De grootste kerk is de Jamaicaans tak van de Anglicaanse Kerk, die iets minder dan de helft van de bevolking tot haar gemeente rekent.

Naast geloof speelt muziek een bijzonder grote en luide rol in het Jamaicaanse bestaan. In Kingston, waar zich ontelbare muziekstudio'sbevinden, worden maandelijks zo'n vijfhonderd albums geproduceerd. Het eiland is natuurlijk het bekendst om de reggaemuziek, maar er is nog een hele keur aan andere muziekstijlen te vinden: ook 

mento, ska en rocksteady zijn zeer populaire genres, veelvuldig te beluisteren op de ongeveer dertig radiostations die Jamaica rijk is.

De beroemdste muzikant die Jamaica heeft voortgebracht is ongetwijfeld Bob Marley. Deze reggae-artiest is op 6 februari 1945 geboren als Robert Nesta Marley in Nine Miles, een klein dorpje in Jamaica. In de jaren '60 brak Bob Marley door samen met zijn band The Wailers. De grootste successen werden in de jaren '70 behaald met de nummers Get Up, Stand Up (1973) en No Woman, No Cry (1974). Naast het maken van muziek was Bob Marley ook een voorvechter van het rastageloof. Hij werd en wordt gezien als een belangrijk icoon van deze beweging. Naast Bob Marley genieten ook reggae-collega's Peter Tosh en Bunny Wailer van internationale bekendheid. 

De bekendste beeldend kunstenaar van Jamaica is zonder twijfel Edna Manley (1900--'87), ook wel de 'moeder van de Jamaicaanse kunst' genoemd.
Aan haar sculpturen is veel ruimte gewijd in de National Gallery in Kingston.

 

Natuur en klimaat

Geografisch gesproken behoort Jamaica tot de Grote Antillen. De kusten zijn voor het grootste gedeelte zeer steil; de prachtige zandstranden liggen allemaal aan de zuidwestelijke kant van het eiland. De bergketen Blue Mountains loopt dwars over het eiland, van oost naar west, en heeft een toppunt
van 2256 meter. Van de rivieren, ruim 120 in totaal, verdwijnen sommige onder de grond om pas kilometers verder weer aan de oppervlakte te verschijnen.
In het zuidwesten van het eiland ligt het 'Great Morass', een schitterend moerassengebied.

Het afwisselende landschap en het gevarieerde klimaat, dat aan de kust veel vochtiger is dan in het binnenland, herbergt een uniek natuurschoon, dat helaas op veel fronten
wordt bedreigd. Het meest voorkomende zoogdier is de mangoeste, die vaak wordt aangetroffen langs de weg. Een schattig beestje, dat echter veel schade aangericht heeft
aan de andere fauna op Jamaica. Ze werden eind negentiende eeuw vanuit India geïmporteerd om de ratten op plantages te bestrijden, maar de mangoesten bleken liever
zwarte slangen te eten, zelf een natuurlijke vijand van de rat. Inmiddels worden mangoesten als een plaag gezien.

Jamaica kent veertien unieke kikkersoorten, die, geheel anders dan overal elders ter wereld, als kleine kikkers uit hun eitjes kruipen, in plaats van het stadium van kikkerdril te
doorlopen. Ook komen op het eiland ruim 250 vogelsoorten voor, waarvan er 26 alleen op Jamaica worden gevonden. Naast de inmiddels bedreigde krokodil komen op Jamaica
24 soorten hagedissen voor.De haaien voor de kust zijn zelden van het gevaarlijke soort; Jamaicanen zijn meestal banger voor de volkomen onschuldige gekko, waaraan allerlei
duistere eigenschappen worden toegeschreven.

 

Keuken

De Jamaicaanse keuken kent vele smaken. U proeft er niet alleen invloeden van de Arawak-Indianen, ook de Britse, Spaanse en Afrikaanse eetcultuur hebben hun sporen nagelaten in de smakelijke en unieke gerechten die u er vindt. Een voorbeeld is de typisch Jamaicaanse 'patty': een hartige hap, bestaande uit een goudgeel, krokant jasje, met een enorme variëteit aan vullingen, van geitencurry tot aki. De aki is een verrukkelijke vrucht met een typische notensmaak.

Omdat Jamaica een eiland is wordt er natuurlijk veel vis gegeten: favoriet is de klipvis, die in Nederland en Suriname bekender is onder de naam bakkeljauw. Van het vele fruit in Jamaica worden de heerlijkste nagerechten bereid. Heel populair zijn bijvoorbeeld bananenbeignets en ijsco's van zuurzak (sour sop).

Natuurlijk is Jamaica beroemd om zijn rum. Het gaat daarbij meestal om de donkere variant met de zachte en volle smaak van melasse. Iets minder bekend is 'sorrel', een gezond drankje op basis van de bladeren van veldzuring, met de smaak van kiwi en wilde aardbeien. Wie water wil drinken op Jamaica doet er goed aan dat eerst te koken. Het is dan ook handiger om gebotteld water te kopen.

 

Onderkomen

Op Jamaica vindt u accommodaties in alle soorten en maten, zoals hotels en all-inclusive resorts. Luxe en comfort hoeven echter niet altijd meer te kosten. Via jamaica.nl vindt u gemakkelijk de hotels en pensions met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

 

Betalen

Op Jamaica wordt betaald met de Jamaicaanse Dollar. Eén euro is ongeveer 115 Jamaicaanse Dollars waard (januari 2011). Overal op het eiland zijn pinautomaten en wisselkantoren te vinden. Wisselkantoren bieden doorgaans betere tarieven dan banken, die bovendien minder vaak en minder lang open zijn. Op Jamaica worden alle grote creditcards geaccepteerd. Wat fooien betreft: in restaurants wordt meestal tien tot vijftien procent aan bedieningskosten in rekening gebracht. Kamermeisjes en andere hotelbedienden verwachten een fooi.

 

Veiligheid

Zoals tijdens alle vakanties is het ook op Jamaica verstandig om voorzichtig te zijn met kostbare eigendommen, zoals videocamera's en mobiele telefoons. Het eiland is over het algemeen een veilige plek. Toch wordt afgeraden om op eigen houtje achterstandswijken binnen te gaan of in het donker het strand te bezoeken.

In Jamaicaanse steden lopen veel 'higglers' rond, straatverkopers die meestal afkomstig zijn van het platteland en die hun waar aan de man proberen te brengen. Ze kunnen soms wat opdringerig zijn, maar een vriendelijk doch beslist 'No, sorry' volstaat meestal om van hen af te komen.

 

Vervoer

Het openbaar vervoer op Jamaica zal voor de meeste Nederlanders even wennen zijn: de bussen en busjes die tussen de steden en stadjes rijden kennen geen haltes; wanneer u er een wil nemen zult u dat duidelijk moeten maken door uw hand op te steken. De bestemming die op de bussen staat vermeld zegt overigens niet alles; vraag daarom altijd even bij de chauffeur na waarheen de reis leidt en of uw bestemming op de route ligt. Sfeervol zijn Jamaicaanse busreizen wel: de bussen zijn vaak gezellig druk, onder andere door de luide muziek die er wordt gedraaid.

Zelf rijden in het binnenland is niet voor iedereen aan te raden. De wegen zijn slecht onderhouden en 's avonds is er geen verlichting. Wanneer u een taxi neemt, doet u er goed aan van tevoren een prijs af te spreken, aangezien de meeste taxi's niet over een meter beschikken.

 

Film en fotografie

De natuurpracht op Jamaica vraagt er eenvoudigweg om voortdurend te worden gefilmd en/of gefotografeerd. Zorg er daarom voor dat u voldoende fotorolletjes of digitale opslagcapaciteit van huis meeneemt. Memorysticks zijn er in zoveel soorten en maten dat niet gegarandeerd kan worden dat het type dat u gebruikt ook verkrijgbaar is op het eiland. Bovendien zijn de sticks en fotorolletjes er niet per se (veel) goedkoper dan in Nederland.

        

 

Inentingen

Hoewel vaccinaties niet verplicht zijn, wordt toeristen die naar Jamaica gaan aangeraden om zich in te enten tegen DTP en hepatitis A. Ook is het een goed idee om een flinke hoeveelheid anti-muggencrème of -spray mee te nemen. De medische voorzieningen op Jamaica zijn overigens prima. Er zijn voldoende artsen, tandartsen en ziekenhuizen te vinden.

 

Paspoort/Visum

Om op vakantie te gaan naar Jamaica is een gewoon paspoort voldoende, tenzij u van plant bent langer dan drie maanden te blijven. In dat geval dient u een visum aan te vragen. Let op: de Jamaicaanse douane vraagt om een paspoort dat zes maanden langer geldig is dan de duur van uw verblijf.

 

Handige adressen

Honorair Consulaat in Jamaica
Consul (Honorair): Robert A. Cartade
C/o Selective Homes limited
1st Floor
Building number 317, Ruthven Road
Kingston 10
Kingston, Jamai
ca Tel: (+1) (876) 754 1
248 Fax: (+1) (876) 929 1815
E-mail: netherlandsconsul.jm@cwjamaica.com

Nederlandse Ambassade te Cuba
Calle 8 Numero 307 
Miramar 
Playa
Havana 
Cuba
Tel: (+537) 204 2511 
Fax: (+537) 204 2059E-mail: hav@minbuza.nl

Consulaat van Jamaica 
Herengracht 316
1016 CD Amsterdam
Tel: (+31) (0)20-626 7762
Fax: (+31) (0)20-622 0976
E-mail: cojam@xs4all.nl
Website: www.consuljamaica.nl

Ambassade van Jamaica
Avenue Hanssen-Soulie 77
B-1040 Brussel
E-mail: emb.jam.brussel@skynet.be