Negril

Negril is dè trekpleister van de Jamaicaanse westkust. En toch hangt er een zeer ontspannen sfeer. Het strand hier, Long Beach, doet zijn naam eer aan: het bestaat uit elf kilometer wit zand, waar elke avond de zon in ontelbare kleuren ondergaat. Genoeg ruimte dus voor wie een romantische strandwandeling wil maken. 's Avonds klinkt uit de vele strandtentjes muziek van authentieke Jamaicaanse bandjes.

In de directe omgeving van Negril liggen de Negril Hills, waar prachtige wandelingen gemaakt kunnen worden en kan worden paardgereden. Ook in de buurt ligt de Great Morass, een natuurreservaat, niet te verwarren met de Black River Great Morras.

Het reservaat bij Negril is goed te bewandelen, dankzij houten paden op palen.

 

Kingston

De Jamaicaanse hoofdstad heeft een van de grootste zeehavens ter wereld. Iets ten noorden van de haven bevindt zich de oude binnenstad, Downtown Kingston. Hier staan prachtige huizen in kolonialestijl en bevinden zich musea, cafés, restaurants en winkels. Ook een bezoek waard zijn de enige synagoge op Jamaica en de Saint Andrew's Scots Kirk, zeker als daar tijdens een dienst het uitstekende koor zingt.

Iets verder naar het noorden bevindt zich, New, of Uptown Kingston. Ook hier treft men barretjes en winkels, maar daarnaast ook dancings en nachtclubs. Liefhebbers van reggae brengen natuurlijk een bezoek aan het Bob Marley Museum. Wie van architectuur en antiek houdt bezoekt het Devon House, een prachtig gerestaureerd gebouw uit 1881, gebouwd door een Jamaicaanse houtdraaier die miljonair werd door een goudvondst in Venezuela. Rond het gebouw bevinden zich zeer mooie tuinen.

Voor liefhebbers van parken en tuinen is Kingston sowieso een prachtige stad. Een mooi park of plantsoen is altijd dichtbij.

 

 

 

 

 

 

 

 

Montego Bay

Montego Bay, in het noordwesten van Jamaica, is na Kingston de meest toeristische stad van het eiland. 'Mo Bay', zoals de stad in de volksmond wordt genoemd, beschikt niet alleen over het grootste vliegveld van Jamaica, maar ook over uitgestrekte zandstranden. Het bekendst is Doctor's Cave Beach, waar het zand wit is en het water een schitterend helder blauwe kleur heeft. Langs het strand loopt Gloucester Avenue, bijgenaamd de 'hip strip'. Hier bevinden zich enkele van de beste restaurants van het eiland, naast ontelbare souvenirwinkels.

Montego Bay is de plek waar Columbus in 1494 aan land ging. Het centrum van de stad roept hier en daar nog de herinnering op aan lang vervlogen tijden, bijvoorbeeld in de gevels van enkele Britse koloniale woningen. Het Museum of St. James biedt een aangrijpend beeld van de geschiedenis van de slaven op Jamaica.

 

Port Antonio

Aanzienlijk minder toeristisch is Port Antonio, maar niet omdat het minder mooi is. 'Portie', zoals de Jamaicanen het noemen, kwam een eeuw geleden tot bloei dankzij de doorvoer van bananen naar de Verenigde Staten. Sindsdien lijkt de tijd er in veel opzichten stil te hebben gestaan. Het stadje is een oase van rust vergeleken met Kingston en Montego Bay. Ten oosten van Port Antonio liggen niet alleen uitnodigende stranden, maar ook de paradijselijke Blue Lagoon, waar de gelijknamige film met Brooke Shields werd opgenomen.

 

Treasure Beach

Treasure Beach bestaat eigenlijk uit vier baaien: Calabash Bay, Great Pedro Bay, Frenchman's Bay en Billy's Bay. Het landschap hier doet wel denken aan de Afrikaanse savanne: nergens op het eiland valt dan ook zo weinig regen als in deze zuidwestelijke uithoek van Jamaica. Toch is het een van de vruchtbaarste gedeelten van het eiland en er wordt naast visserij veel landbouw bedreven, wat vooral heerlijk vers fruit en groenten oplevert. De bewoners, die een hechte gemeenschap vormen, hebben vaak een lichtere huidskleur dan andere Jamaicanen. Sommige Treasure Beachers hebben zelfs groene ogen en roodachtig haar, wat wordt toegeschreven aan de schipbreuk die een aantal Schotten er in de negentiende eeuw zou hebben geleden.